Vina Guštin

Opis ponudbe

Zgodba (vina) nonota »GUŠTINA« sega v daljno leto 1898, ko se je na Nančkini domačiji rodil Joahim Žižmond – za prijatelje »GUŠTIN«. Nono »GUŠTIN« se je že v mladosti začel ukvarjati z vinogradništvom, katero se je nadaljevalo s sinom Ivanom, razcvetelo pa z vnukom Viljemom Žižmondom in pravnukinje Kerstin Žižmond.

Žlahtna kapljica Guštin ima izredno bogato zgodbo. Že pred več kot 60 leti je Guštin zasadil svoje trte na trasah na sončni legi v kraju Bukovica, ki je bila že od sredine 2. stoletja pr.n.št. stara rimska postojanka med Oglejem in Sremsko Mitrovico. Hvaležni smo Rimljanom, da so poskrbeli za razcvet vinogradništva v naših krajih, saj vinska trta pri nas zelo lepo uspeva in nas razvaja z žlahtnimi okusi vipavskih vin. Vino je žlahtna pijača in kozarec dobre kapljice predstavlja svojevrsten užitek, zlasti če ga spijemo v dobri družbi in ob dobri hrani. Znan latinski pregovor pravi: “Dant animos vina.” (“Vino daje pogum.”) Vendar preveč poguma škodi, zato je potrebno imeti pravo mero in dajati prednost kvaliteti pred kvantiteto.

Vino »GUŠTIN« nastane iz grozdnih jagod sorte Merlot, ki dozorijo na 60 let starih trtah z originalno starimi kloni sorte Merlot. Ko jeseni pridne roke poberejo dozorelo grozdje, se ga pusti, da macerira 14 dni in šele nato stisne sok ter spravi v hrastove sode, kjer dve leti počiva in zori. Količinsko minimalen pridelek zagotavlja izredno kvaliteto in enkraten okus dozorjenega vina.

Merlot Guštin 2011, 2012, 2013 ter Merlot sveža linija
Rubinaste barve.
Bolj razvite vonjave po suhem  rdečem sadju s poudarkom na terciarnih aromah (dim, kava, čokolada in začimbe).
Lepo zaokroženo na okusu s prijetno mehkobo, blagimi, mehkimi tanini, svežino in mineralnostjo prijetnega intenzivnega in dolgotrajnega okusa z elegantnim zaključkom.

Linijo belih vin “Guštin” sestavljajo Malvaziji ter Zelen:

Ekstra deviško Oljčno olje GUŠTIN

Izjemna svežina z malo pikantnosti. Sestava: 60% belica, 40% leccino, grignan, maurino, pendolino in lecio del corno.
Predelano v 48 urah od obiranja, hladno stiskano ekstra deviško oljčno olje.
Pridelava oljk z minimalno uporabo škropiv.

VINSKA GUŠTIRANJA

Kdor želi pobliže spoznati deželo in njene ljudi, se bo veliko naučil iz kozarca njenega vina. Ob sprehodu med lesenimi sodi, vam bomo predstavili čudovito zgodbo o stvarjenju vina, ki je ujeta v pajčevino preteklosti. Vas in vaše prijatelje pričakuje tudi prijetna degustacijska soba, kjer je v prijetnem ambientu prostora za vinsko uživanje skupine do 50 ljudi. Ob degustaciji vam kot pravi Vipavci z veseljem postrežemo s domačim kruhom, oljčnem oljem, narezkom ali po želji s kosilom ali večerjo z jagenjčkom ali odojkom iz ražnja. Naša vina Guštin vas zazibljejo v domače ugodje in vzbudijo čute ter razveselijo duha.

Pokličite nas, z veseljem bomo prisluhnili vašim željam in oblikovali ponudbo posebej za vas.

Vse informacije: vinar.gustin@vinagustin.si