Steven Spurrier o izbranih posavskih vinih

Na pobudo Mihe Isteniča so posavski vinarji in gostinci ter CPT Krško v četrtek, 18. junija 2020, na posestvu Albiana (vinska klet Žaren) v Nemški vasi pri Krškem organizirali spletno poslastico za ljubitelje vin: spletno pokušino najboljših posavskih vin, ki jih je okusil in komentiral svetovno znani britanski vinski kritik Steven Spurrier.  
 
Steven Spurrier – mož, ki je demistificiral francoska vina
Steven Spurrier je začel kot vinski trgovec in je eden izmed najzaslužnejših za vzpon vin iz novega vinskega sveta ter med drugim tudi tisti človek, ki je proslavil kalifornijsko dolino Napa. Leta 1976 je namreč pripravil slepo degustacijo v Parizu, imenovano tudi pariška sodba (Judgement of Paris), ki je
razblinila mit o absolutni prevladi francoskih vin. Devetim priznanim francoskim okuševalcem je dal v presojo po šest kalifornijskih chardonnayjev in cabernet sauvignonov, zraven pa še po štiri prestižne bordojce (z večjim deležem cabernet sauvignona) in bele burgundce (chardonnay). Degustaciji je sledil šok. Pri točkovnih seštevkih sta obe prvi mesti pripadli Kalifornijcem, pri chardonnayjih še celo tretje in četrto. Šok v Parizu so leta 2008 ovekovečili tudi za filmska platna v filmu Spopad vinarjev (Bottle Shock). Spurrierja je v njem igral sloviti, žal že pokojni angleški igralec, imetnik zlatega globusa Alan Rickman (poznamo ga tudi iz Harryja Potterja), ameriškega vinarja Jima Barretta, ki je v Pariz prinesel zmagovalni chardonnay, pa Bill Pullman (med drugim znan po Lynchevi Izgubljeni cesti). (Vir: www.ovinu.si).
 
Zbrane je uvodoma pozdravila Kristina Ogorevc Račič, direktorica CPT Krško, dogodek pa je sproščeno povezovala Ksenja Kragl (Okusi Posavja, CPT Krško).
 
V pokušino so bila vključena posavska vina blagovnih znamk: Penina Istenič (Gourmet Rose l. 2016, Passion l. 2009), Albiana (Sauvignon l. 2018), Keltis (Cuveé Extrême l. 2013), Kobal (Modra frankinja Luna l. 2016), Lipej (Modri pinot l. 2017).
 
Na tem izjemnem in za celotno Slovenijo, še posebej pa za vinorodno deželo Posavje, zelo pomembnem dogodku so vina okušali in komentirali tudi priznani domači poznavalci vin Miha Istenič (direktor, Penina Istenič), Jure Tomič (chef in lastnik Ošterija Debeluh Brežice, SLO Sommelier državni prvak 2010), Grega Repovž (chef in lastnik Gostilna Repovž, Sommelier), Miha Ritonja (enolog, Estate Albiana) in Gašper Čarman (direktor eVino, SLO Sommelier državni prvak 2013, 2015), Steven Spurrier pa je vina opisal preko spleta iz Anglije.
 
Steven Spurrier je uvodoma poudaril, da sodobni pivec vedno bolj išče vina z odrazom »terroirja«, narejena s strastjo in pečatom izvora. Vsa okušana vina je opisal iskreno pozitivno z izbranimi pridevniki, kot so »lovely«, »charming«, »expressive, feeling the terroir«, »pretty«, »original«, tudi »extraordinary«, kar je zelo veliko priznanje vinarjem, ki so ob tovrstnih ocenah prejeli glasne aplavze prisotnih gostov. Tudi domači vinski poznavalci so dodali pozitivne komentarje vsem vinom in se na koncu med krajšo razpravo strinjali, da bo lahko zgolj kakovost in izvirnost posavskih vin dvignila prepoznavnost regije oz. vinorodne dežele Posavje na višjo raven. Seveda tudi brez sodelovanja in povezovanja ne bo šlo, pri čemer pa mora poleg vinarjev in gostinskih ponudnikov odločne korake naprej narediti tudi država, regije, lokalne skupnosti in drugi deležniki v vinski branži.
 
Za vse zainteresirane so organizatorji omogočili tudi predhodni nakup vseh vin na pokušini. Vseh, ki so spletno pokušino spremljali v živo preko FB dogodka, (posnetek spletne pokušine si lahko ogledate na povezavi: https://www.facebook.com/495542747254370/videos/3011502285591992/?sfnsn=mo&d=n&vh=e), je bilo po podatkih organizatorjev blizu 1.000, številka pa se je do poznega večera že podvojila.
 
Dogodek je vsekakor nakazal, da mora biti vinsko-kulinarična ponudba nosilec turistične ponudbe vsake regije. In dokazal, da se v vinorodni deželi Posavje že pridelujejo odlična vina, ki jih bomo z nadgradnjo kakovosti, strogim upoštevanjem standardov kakovosti, izvirnostjo, pečatom okolja (»terroir-jem«), povečanjem števila vinarjev in količin pridelave lahko s ponosom postavili ob bok najboljšim svetovnim vinskim regijam.