Slovenija ima 30 novih someljejev

Predstavniki Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije so v četrtek, 24. septembra 2020 pred novogoriško Perlo podelili diplome 30  someljejem prve stopnje.

Tečaj v Novi Gorici se je pričel v Perli 18. novembra 2019 in zaključil 24. februarja 2020. V 74 urah je bila v 19 lekcijah obravnavana tematika, ki je v skladu s programom Svetovnega sommelierskega združenja ASI iz področja vinogradništva, vinarstva, poznavanja slovenskih ter pomembnejših tujih vinorodnih dežel in vin, opisa in strežbe vin, bontona, zakonodaje, sokov, piva, žganih pijač, napitkov, mešanih pijač, kulturi in tradiciji pitja vina ter spoznavanja osnovnih usmeritev spajanja hrane in vina. Na izpitih, ki so s prekinitvami zaradi varnosti in omejitev trajali do meseca septembra, je bilo potrebno opraviti pisni test z 71 vprašanji, pisno in praktično degustacijo z opisom ter pravilno postrežbo vina.

Od leta 1993 do danes je tečaj prve stopnje uspešno zaključilo kar 988 someljejev. Na šestih tečajih druge stopnje je bilo uspešnih 163 kandidatov, na treh tečajih tretje stopnje pa je bilo uspešnih 90 someljejev.

V nagovoru pred svečano podelitvijo diplom, je predsednik društva Ivan Peršolja ob čestitki novim someljejem poudaril, da sta bila tečaja za someljeje 1. stopnje v Novi Gorici in Ljubljani najzahtevnejša v 28 letni zgodovini društva. Zahtevni pogoji in omejitve so terjali veliko angažiranja s strani organizatorjev ter strpnosti, sodelovanja in prilagajanja slušateljev. Novim someljejem je priporočil, da nadaljujejo s pridobivanjem znanja in dodatnih veščin v komunikaciji z gostom, saj pomeni ta naziv poleg veselja tudi dodatne obveznosti in vzoren nivo obnašanja. Posebna pohvala gre družbi HIT in odgovornim v Hotelu Perla za pripravo prostora in rekvizitov, vsem predavateljem in vinarjem, ki so prispevali vina za tečaj. Podpredsednik društva Davorin Škarabot je predstavil pomen delovanja sommelierjev v ASI iz vidika pomoči vinarjem za prodajo vin na mednarodnem trgu v sedanji krizi zaradi virusa COVID – 19.

Prav upoštevanju navodil in smernic je bilo namenjeno veliko pozornosti pri pripravi in organizaciji podelitve diplom ter svečane večerje. Vodja F&B v Perli Alen Šraj in vodja kuhinje Calypso Dalibor Janačković sta nam s svojo ekipo natakarjev in kuharjev pripravila izjemen enogastronomski večer. Odlične jedi so dopolnjevala vina iz vseh slovenskih vinorodnih dežel.

Diplome so prejeli: Tea Bajramović, Oskar Bičič, Alan Breščak, Hari Cotič, Damjana Dornik, Ina Erzetič, Matej Furlan, Jakob Golob, Urban Hlade, Anita Ivandić, Matej Koglot, Saša Kretič, Ela Kristančič, Margareta Lavrenčič, Alenka Marc, Matjaž Marušič, Miranda Peresin, Nataša Plahuta, Blaž Plesničar, Romina Sedmak, Jernej Simčič, Branko Slamar, Sebastijan Slivnik, Matija Šinigoj, Demi Štakul, Rok Tavčar, Sara Trbižan, Adam Valdhuber, Martin Valentinčič (prvi sommelier z omejenim sluhom) in Nikola Zahar 

Do konca letošnjega leta bo društvo poskušalo zaključiti še s tečajem v Ljubljani in v Izoli. Razpisujemo tudi nov tečaj za someljeje 1. stopnje v mesecu januarju 2021 in za someljeje 2. stopnje v mesecu marcu 2021. Predvidevamo tudi več krajših tečajev na različnih lokacijah. Udeležili se bomo volilne skupščine Svetovnega sommelierskega združenja ASI v mesecu novembru letos na Cipru. Izvedba vseh predvidenih aktivnosti bo odvisna od možnosti v zvezi z omejitvami zaradi virusa COVID -19.