SALON SAUVIGNON PTUJ 2020

V soboto 27. junija je Minoritski samostan na Ptuju gostil šesti osrednji dogodek festivala Salon Sauvignon Ptuj 2020 – Vino v mestu tisočletij.

Pritegnil je preko tristo ljubiteljev sauvignona in cabernet sauvignona. Na njem je sodelovalo 52. vrhunskih vinarjev iz vseh treh slovenskih vinorodnih dežel in iz Avstrijske Štajerske ter pet kulinaričnih hiš; ptujska gostilna Grabar in gostilna Ribič, haloška gostilna Špajza, COB restavracija iz Portoroža in popularni kulinarik Primož Dolničar, ambasador generalnega sponzorja Perutnine Ptuj.

Umetniški del festivala je prevzela Galerija mesta Ptuj.

Generalni pokrovitelj letošnjega festivala je ponovno Mestna občina Ptuj, generalni sponzor Perutnina Ptuj, sponzorji Messer Slovenija, Perutninarska zadruga Ptuj in Vargas – Al, mednarodni partner Concours Mondial du Sauvignon in strokovni partner Kmetijsko gozdarski zavod Slovenije – Zavod Ptuj.

Ker je bilo v času festivala šolsko leto že pri kraju, se je festival moral odpovedati pomoči učencev in mentorjev Biotehniške šole Ptuj, ki so bili doslej odlična podpora osrednjega dogodka festivala. Na pomoč so ponovno, že drugič, priskočili mladi iz Društva podeželske mladine Spodnjega Podravja, ki so tokrat v celoti prevzeli operativo in se izkazali kot zanesljiv in predan partner.

Organizator festivala je Ars POETOVIENSIS.

ŠTUDIJSKA TURA

Prvo dejanje letošnjega festivala je bila februarska študijska tura v organizaciji Ars POETOVIENSIS, v okviru katere je dr. Paul J. WHITE, etablirani vinski pisec in član upravnega odbora Concours Mondial du Sauvignon, nosilec Master Classa Salon Sauvignon Ptuj 2019, obiskal slovenske pridelovalce sauvignona in nekaj drugih vinarjev.

V času pred osrednjim dogodkom letošnjega festivala so na spletni strani Concours Mondial du Sauvignon, najpomembnejši ustanovi za promocijo sorte sauvignon na svetu, objavili njegov članek o Sloveniji kot izjemnem sauvignonskem rastišču.

Ogledate si ga lahko na povezavi z naslovom: Is Slovenian Sauvignon Blanc the next big thing?

https://cmsauvignon.com/en/is-slovenian-sauvignon-blanc-the-next-big-thing/#iLightbox[gallery12691]/0

V njem je dr. WHITE med drugim zapisal:

»Salon Sauvignon, ta vsakoletni, enodnevni, na ljubitelje vina osredotočen dogodek, je med mladostno publiko, ki si želi slediti najsodobnejšim sauvignonskim stilskim trendom, ustvaril modnost – sauvignon je postal seksi.«

STROKOVNO OCENJEVANJE

Eden ključnih gradnikov festivala je festivalsko strokovno ocenjevanje, ki sta ga organizator Ars POETOVIENSIS in soorganizator festivala Kmetijsko gozdarski zavod Slovenije, Zavod Ptuj izpeljala v prvi polovici junija. Komisijo so sestavljali Andrej REBERNIŠEK, predsednik komisije in direktor KGZS Zavod Ptuj, prof. dr. Tatjana KOŠMRL, Tatjana VODOVNIK PLEVNIK, Staša BIZJAK in Roman ŠTABUC.

Letošnji prvaki festivalskega ocenjevanja Salon Sauvignon Ptuj 2020 so:

  • v kategoriji suhih vin Sauvignon 2019 suho, Ptujska klet,
  • v kategoriji zorjenih vin Sauvignon 2017 suho, Vino Leber,
  • v kategoriji sladkih vin Sauvignon 2015 suhi jagodni izbor, posestvo Meranovo.

Andrej REBERNIŠEK: »Ocenjevanje vin pod okriljem festivala Salon Sauvignon ima pomembno vlogo, saj gre za preizkušanje kakovosti vin sorte sauvignon slovenskih vinarjev in s širšo, mednarodno udeležbo.

Tokrat smo ocenili 57 vin po posameznih kategorijah; suha sveža letnika 2019, suha zorjena letnikov od 2018 do 2015, polsuha, polsladka, sladka, penine in arhivska vina letnikov, starejših od letnika 2015.

V komisiji smo bili s kakovostjo vina sorte sauvignon nadvse zadovoljni. Največjo skupino so predstavljali sveži suhi sauvignoni letnika 2019, ki so bili izrazito sortno prepoznavni, s tipično sortno cvetico in odlično harmonijo okusov, kar dokazuje, da je slovensko rastišče odlično zanje. Prav tako so bili odlični suhi zorjeni ter sauvignoni s pridihom prezrelosti grozdja ter čudoviti arhivski sauvignoni.«

MASTER CLASS

Osem najbolje ocenjenih sauvignonov je organizator vključil v Master Class Salon Sauvignon Ptuj 2020. Nosilec je bil Robert GORJAK, priznan slovenski vinski kritik in vinopisec z mednarodnim ugledom ter prvi Slovenec z WSET diplomo:

»Sorta sauvignon lahko hitro zapade v stereotipni spekter mladega svežega aromatičnega vina, ki ga je potrebno popiti v prvem letu po polnitvi. Tovrstnega sloga se seveda pridela največ. A sauvignon ima še veliko več obrazov. Vina na delavnici so pokazala od tega, da lahko sauvignon odlično izraža poreklo, do tega, da lahko skoraj popolnoma skrije svoj sortni značaj, da bi pokazal, iz katerih tal izhaja ter seveda – sauvignon se lahko odlično stara. Bistveno, bistveno bolje, kot si večina vinoljubcev sploh predstavlja! Sauvignon kot sorta torej še zdaleč ni rekel zadnje.

Čeprav Salon Sauvignon ni edina manifestacija pri nas, posvečena zgolj eni sorti vinske trte, pa je gotovo tista, ki pritegne najbolj širok nabor kakovostnih vinarjev in podkovane publike, manifestacija, ki jo zaznamuje obvezni pridih predavatelja z mednarodnim pedigrejem. Če k temu dodamo še izjemen ambient, Salon Sauvignon je letos potekal v prostorih minoritskega samostana, potem je vse skupaj več kot le povabilo na 7. izvedbo Salona – je skorajda zapoved, da se ga udeležite.«

NADGRADNJA FESTIVALA

Staša BIZJAK, strokovna vodja festivala: »Naklonjeni odzivi nosilcev festivalskih Master Classov skozi vseh šest let, posebej izdatno in zelo naklonjeno pisanje dr. Paul J. WHITEA, lansko in letošnje strokovno festivalsko ocenjevanje ter prestižni dosežki iz mednarodnih ocenjevanj dokazujejo, da sodijo slovenski sauvignoni v sam svetovni vrh.

Festival Salon Sauvignon se je v preteklih letih uveljavil kot privlačen enodnevni dogodek v objemu umetnostno zgodovinske dediščine najstarejšega slovenskega mesta. V prihodnje ga želimo okrepiti prav skozi nadgradnjo festivalskega ocenjevanja, mednarodno sodelovanje s Concours Mondial du Sauvignon in z nosilci Master Classa ter tako utrditi sloves Slovenije kot ene najpomembnejših sauvigonskih rastišč in širše regije, ki ob Sloveniji zajema še Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško.«

FESTIVAL DVEH SAMOSTANOV?

Zakaj letos selitev v Minoritski samostan?

Slavko DOBNIK, direktor festivala: »Odločitev, da se preselimo iz karizmatičnega Dominkanca, za nas ni bila lahka. A zavezani smo bili slediti priporočilom in omejitvam, ki so takrat veljale ob izbruhu epidemije korona virusa. Hkrati smo želeli tako obiskovalcem festivala kot gostujočim vinarjem in drugim partnerjem nuditi čim udobno in zdravo okolje.

V čudovitem Minoritskem samostanu smo uzrli naravnost idealno rešitev, ki nam je omogočila izvedbo dogodka na prostem, a hkrati pod streho – v slikovitem, prostornem notranjem dvorišču pod arkadami.

Bratje minoriti so nam prijazno ponudili enega najlepših refektorijev v Sloveniji, v katerem smo izpeljali letošnji Master Class.

Dominikanski samostan je naša prva velika ljubezen, a letos se je z Minoritskim samostanom začela odpirati druga. Salon se širi in bo morda že naslednje leto presegel prostorske možnosti Dominikanskega samostana. Prav mogoče bomo v prihodnosti Salon Sauvignon gradili kot festival dveh ptujskih samostanov.

Pravzaprav smo prvi korak k temu že naredili. Za Master Class Salon Sauvignon Ptuj 2021 smo rezervirali refektorij ptujskega minoritskega samostana – strokovno druženje z vinom bo z novim mednarodno prepoznavnim predavateljem tako ponovno potekalo pod bogatimi štukaturami italijanskih mojstrov Antona Quadria in Petra Bettinija iz leta 1690 ter čudovitimi stropnimi freskami neznanega slikarja iz leta 1693.«

Avtor fotografij: Boris B. Voglar

 

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!