Rezultati Vino Slovenija Gornja Radgona 2020

REZULTATI VINO SLOVENIJA – GORNJA RADGONA IN ITC – INTERNATIONAL TRAMINER CHALLENGE 2020

46. odprto državno ocenjevanje vin – Vino Slovenija Gornja Radgona in 10. ocenjevanje EKO vin pod okriljem 58. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA sta v prostorih Pomurskega sejma v Gornji Radgoni potekala od 13. do 17. julija 2020. 15. julija je bilo na sporedu še II. ocenjevanje ITC – International Traminer Challenge. Na vseh treh prestižnih vinskih tekmovanjih je sodelovalo 173 vinarjev s 639 vzorci vin iz 5-tih držav (Avstrija, Hrvaška, Češka, Severna Makedonija, Slovenija).

TRADICIONALNI UGLED IN POMLADITEV OCENJEVANJA VINO SLOVENIJA

Priznanja slovenske vinske olimpijade pomenijo vinskim ljubiteljem, trgovcem in gostincem že več kot štiri desetletja verodostojen katalog vinske kakovosti. Pridelovalcem in vinarjem prinašajo priznanje za delo in usmeritev za oblikovanje poštene cene.

Sistem ocenjevanja spoštuje značilnosti različnih regij, načinov pridelave, predelave in kletarjenja. Ob tem zagotavlja anonimnost vzorcev, objektivnost vrednotenja in natančnost analitike. Ocenjevanje vsakokrat poteka v skladu s profesionalnimi standardi, ki veljajo za najpomembnejša mednarodna ocenjevanja. Tablični način podajanja ocen na sto točkovni lestvici vključuje tudi določanje dominantnih senzoričnih atributov. To postavlja pred vsakega enologa zahtevo, da si pred dokončno določitvijo točk, vzame čas za tehten razmislek. Na tak način so vsem sodelujočim vinom zagotovljene enake možnosti.  

Ocenjevalne komisije sestavljajo vrhunski enologi z bogatimi mednarodnimi izkušnjami. Organizator, Pomurski sejem, jih nenehno pomlajuje z novimi strokovnjaki in novimi znanji.

Komisije podelijo najboljšim vinom srebrne, zlate in velike zlate medalje. Najvišja priznanja so Šampioni v kategorijah klasično pridelanih vin, trajnostno pridelanih vin in vin s priznanim tradicionalnim poimenovanjem. Odličnost slovenskih regionalnih posebnosti podčrtujejo priznanja Prvaki vinskih turističnih cest.

Medalje in posebna priznanja Vino Slovenija Gornja Radgona so odlično tržno in promocijsko orodje, ki prinaša visoko dodano vrednost in možnosti za ekskluzivne tržne predstavitve.

Ocenjevanje bio vin praznuje letos svojo okroglo, 10. obletnico. Komaj drugič Pomurski sejem izpostavlja še odličnost tramincev. Na drugem ITC – International Traminer Challenge so prevladovali slovenski primerki, a so odlični traminci iz Avstrije in Češke potrdili, da je tekma odprta za traminčeve specialiste iz vsega sveta. Žal je bil letošnji ITC zaradi situacije z virusom Sars CoV-2 okrnjen in z manjšim številom vzorcev, zaradi česar šampionski naslov ni bil podeljen. Kljub temu zre organizator v prihodnost mednarodnega izziva za tramince z velikim optimizmom.

OCENJEVALNA KOMISIJA

Ocenjevanje Vino Slovenija  je potekalo v štirih komisijah, ki so jim predsedovali dr. Mojmir Wondra, Boštjan Zidar, mag. Janez Valdhuber in Iztok Klenar. Ob njih so ocenjevali enologi, ki se enako kot predsedniki komisij ponašajo z dolgoletnimi in mednarodnimi izkušnjami: mag. Darja Zemljič, Dušan Brejc, mag. Boris Penkoff, Sašo Topolšek, Tadeja Vodovnik Plevnik, Nika Gregorič, Jure Štalcar, Jernej Martinčič, Miroslav Majer, Mitja Herga, Leonida Gregorič, Majda Brdnik, Martin Palz,  Darinko Ribolica, Bruno Gaberšek, Alojz Filipič, Klavdija Topolovec Špur, Simona Hauptman, Danilo Steyer in Ivan Mijošek. Tajnica ocenjevanja je bila Leonida Gregorič.

Predsednik ocenjevalne komisije ITC – International Traminer Challenge je bil Iztok Klenar. V komisiji so sodelovali še Miroslav Majer, Danilo Steyer, Ivan Mijošek in Bruno Gaberšek.

KOMENTAR PREDSEDNIKA OCENJEVALNIH KOMISIJ

»Letošnje ocenjevanje Vino Slovenija Gornja Radgona je še ena zmaga Pomurskega sejma. Kljub znani situaciji je organizatorju uspelo izpeljati zahtevno in naše največje ocenjevanje vin. Še več. Odlična organizacijska ekipa Pomurskega sejma je zbrala skoraj enako število vzorcev vin kot lani, ko je bilo »normalno« leto. Vse čestitke! Pa ne sam to… Kakovost vzorcev je bila na vrhunski ravni. Vinogradniki vedo, kaj je treba poslati na naše največje ocenjevanje. Tu gre za odlična vina. Pri belih me je očarala izredna sortnost, poudarjena svežina in harmoničnost. S svojo nežno cvetico in okusom so me navdušili sauvignoni, pa sivi pinoti, renci in muškati. Lepo so se predstavile malvazije, nekaj rebul, pa dišavni zeleni in pinele…

Penine so segale od mladostno iskrivih, pitnih, do tistih, ki so bile zorene na drožeh in poudarijo bogatost v ustih. Tudi živahnih rosejev je bilo kar nekaj in precej zanimivih, nežnih cvičkov… Mogoče sem pogrešal le več modrih frankinj. Mlada rdeča vina so izražala pitnost. Rdeča zrela vina so ponovno dokazala, kaj pomenijo zreli tanini že v grozdju, ki se nato v vinu še dodatno izoblikujejo v vrhunskost. Tudi terani so bili na vrhunskem nivoju, še zlasti izbrani, z lepim biološkim razkisom.

Posebno poglavje so bili traminci, vina, ki si sicer zaslužijo posebno pozornost. Prav je, da se postavijo v posebno kategorijo. Večinoma so bili vrhunski v svoji bogatosti cvetice in polnosti okusa.

Naša komisija je ocenila tudi bio vina, ki jih je vsako leto približno enako število. Letos je bilo nekoliko več slovenskih vzorcev. Priznati moram, da so me prijetno presenetila, saj izkazujejo odlično kletarjenje.

Vsem vinogradnikom čestitam za doseženo kakovost, še zlasti pa seveda prvakom, nosilcem zlatih in velikih zlatih medalj ter šampionom!«

Predsednik ocenjevalnih komisij Vino Slovenija Gornja Radgona, doc. dr. Mojmir Wondra, po končanem ocenjevanju

ŠAMPIONI 2020

PENEČA VINA

Zlata radgonska penina “Millesime” 2008 / Radgonske gorice Gornja Radgona d.o.o., Gornja Radgona

BELA MIRNA VINA NEAROMATIČNIH SORT – SUHA

Jeruzalem Ormož 34′ 2016 / Puklavec Family Wines d.o.o., Ormož

MIRNA VINA AROMATIČNIH SORT – SUHA

Rumeni muškat 2019 / Vinakoper d.o.o., Koper

MIRNA VINA AROMATIČNIH SORT – POLSLADKA

Traminec 2019 / Radgonske gorice Gornja Radgona d.o.o., Gornja Radgona

VINA – CVIČEK PTP

Cviček 2019 / Vinogradništvo-kletarstvo Gregor Štemberger, Šentjernej

RDEČA VINA – TERAN PTP

La Marie, izbrani teran 2018 / Vinakras z.o.o. Sežana, Sežana

RDEČA VINA – SUHA DO 3 LETA

Merlot 2017 / Posestvo Ferjančič, Planina

RDEČA VINA – SUHA NAD 3 LETA

Bagueri Cabernet 2016 / Vinska klet Goriška Brda z.o.o., Dobrovo v Brdih

BIO VINO

Rumeni muškat 2018 / Janez Smolkovič, Razkrižje

POSEBNE NAGRADE

NAGRADA STANKA ČURINA

Sauvignon SJI 2015 – 95,67 točk / Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede – Meranovo

PRVAK AVSTRIJE 2020

Sauvignon GAMLITZ 2019 – 90,67 točk / Peter Skoff – Domäne Kranachberg, Kranachberg

PRVAKI VINSKO TURISTIČNIH CEST 2020

BRIšKA VINSKA TURISTIČNA CESTA

Bagueri Cabernet 2016 / Vinska klet Goriška Brda z.o.o., Dobrovo v Brdih

VIPAVSKA VINSKA TURISTIČNA CESTA

Merlot 2018 / Vina Povh, Goče

HALOšKA VINSKA TURISTIČNA CESTA

Sivi pinot 2019 / Kobal Wine Estate d.o.o., Ptuj

JERUZALEMSKA VINSKA TURISTIČNA CESTA

Arhiva renski rizling 1989 / Puklavec Family Wines d.o.o., Ormož

RADGONSKO KAPELSKA VINSKA TURISTIČNA CESTA

Dišeči traminec 2019 / Steyer vina, Plitvica

KRAšKA VINSKA TURISTIČNA CESTA

Vitovska prestige 2017 / Vinakras z.o.o. Sežana, Sežana

ISTRSKA VINSKA TURISTIČNA CESTA

Refošk Rex 2019 in Capris Plemenito rdeče 2016 / Vinakoper d.o.o., Koper

VINSKA TURISTIČNA CESTA goričko

Sivi pinot 2018 / Vina Gjerkeš, Fikšinci

MARIBORSKA VINSKA TURISTIČNA CESTA

Oskar CH premium 2018 / Vina Oskar, Mateja Markuš, Malečnik

DOLNJE DOLENJSKA VINSKA TURISTIČNA CESTA

Penina kraljevina brut nature 2016 7 Vinogradništvo-kletarstvo Gregor Štemberger, Šentjernej

GORNJE DOLENJSKA VINSKA TURISTIČNA CESTA

Rose 2019 / Hiša vina Grabnar, Ardo pri Raki

BIZELJSKO – SREMIŠKA VINSKA TURISTIČNA CESTA

Zeleni silvanec classic 2018 / Kmečka zadruga Krško, z.o.o., Krško

VINAR LETA

Vinar leta bo razglašen na svečani razglasitvi rezultatov in podelitvi medalj, ki letos ne bo izvedena na sejmu Agra 2020, saj je sejem zaradi virusa Sars -CoV-2 odpovedan.

PRILOGE:

Nagrajena vina Vino Slovenija Gornja Radgona 2020

Nagrajeni vinarji Vino Slovenija Gornja Radgona 2020

Nagrajena BIO vina 2020

Nagrajeni BIO vinarji 2020

Nagrajena vina in vinarji ITC – International Tramin Challenge 2020