Prvi finalisti Tuševe zvezdice iz Radovljice in Izole

S prvi predtekmovajnem v pripravi regionalno obarvanih jedi se je v Izoli začelo šesto leto kulinaričnega projekta Tuševa zvezdica

Slovenija med mladimi premore veliko kulinaričnega in turističnega potenciala. Tako bi lahko strnili vtise z današnjega, prvega predtekmovanja vseslovenskega kulinaričnega projekta Tuševa zvezdica. Dijaki srednjih gostinsko turističnih šol, ki se izobražujejo za poklice kuhar, natakar in turistični animator, so se pomerili v pripravi in serviranju regionalno obarvanih jedi. V finale sta se uvrstili ekipi Srednje gostinske in turistične šole Radovljica in Srednje šole Izola.

Kulinarični projekt Tuševa zvezdica že šesto leto spodbuja in daje veljavo ustvarjalnosti mladih, ki se izobražujejo za kulinarične in turistične poklice. V slovenskem trgovcu ga pripravljajo v sodelovanju z Društvom kuharjev in slaščičarjev Slovenije, ki poskrbi za strokovno veljavo dogodka. Današnjega prvega predtekmovanja na Srednji šoli Izola so se udeležili mladi iz Srednje gostinske in turistične šole Radovljica, Srednje šole za gostinstvo in turizem Grm Novo mesto, Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje ter Srednje šole Izola. Po pravilniku se v finale uvrstita dve ekipi in tokrat so to dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radovljica in Srednje šole Izola. Prvi so strokovno komisijo navdušili s krožnikom Pohod skozi gozd, drugi pa s krožnikom Konfitiran brancin v mediteranskem objemu.

Kuharji, natakarji in turistični animatorji so po vnaprej znanih merilih pripravljali in servirali regionalno obarvane jedi. »Slovenija bo v letu 2021 Evropska gastronomska regija, zato je prav, da mladi razmišljajo o tem in spoznavajo izjemnost naše kulinarike. Danes so nas ponovno navdušili in veselimo se že novih predtekmovanj,« poudarjajo v partnerju projekta Društvu kuharjev in slaščičarjev, ki bdi nad potekom tekmovanja in skrbi za ocenjevanje pripravljenih jedi. Poleg same priprave, okusa in izgleda jedi velik poudarek namenjajo tudi serviranju jedi pred gosti. »Mladi so se ponovno izkazali in presenetili s svojo kreativnostjo in izvirnostjo,« še dodajajo v društvu.

V Tušu se posvečajo različnim področjem družbene odgovornosti, še posebej pozorni pa so na mlade, ki pomenijo prihodnost Slovenije. »Ponosni smo, da lahko srednješolce z gostinskih in turističnih šol ter njihovo izjemno kreativnost vsako leto predstavimo javnosti, delodajalcem in kolegom iz stroke, hkrati pa dajemo poklicem, na katerih temelji dobršen del slovenskega gospodarstva, veljavo, ki si jo zasluži,« poudarjajo v Tušu. Letošnje, že 6. tekmovanje za Tuševo zvezdico na poseben način povezuje in združuje tudi Tuševo sodelovanje z lokalnim okoljem, od koder prihaja kar 70 % izdelkov na njihovih policah in iz njih bodo na vsakem predtekmovanju ter v finalu nastajale nove, slovenske kulinarične mojstrovine.

FINALISTA 1. predtekmovanja Tuševe zvezdice:

Ekipa Srednje gostinske in turistične šole Radovljica

Krožnik: Pohod skozi gozd

Pečen srnin hrbet s pečenim okisanim korenom, jurčkovim pirejem, smrekov drobljenec, ajdovi žganci

Ekipo so sestavljali: Luka Tratnik, Blaž Schoenlieb, Sara Bešter, Elma Dizdarevič

 

Ekipa Srednje šole Izola:

Krožnik: Konfitiran brancin v mediteranskem objemu

konfitiran file brancina v oljčnem olju s hrustljavimi drobtinami pinjol, mandljev in ribje kože, dvobarvni ravioli z dimljenimi pedoči, pastinakova krema z rdečo peso, flambiran koromač v pomarančni omaki, drobnjakovo olje

Ekipo so sestavljali: Nuša Mavrič, Babu Nicolae, Zala Rajter Hacin, Tinkara Hladnik