Drožastičen poletni recept za drožaste tortilje …

Dragi drožomani in drožomanke.
 
Upam, da vam drožastične temperature godijo pri ustvarjanju z drožmi.
 
Ne pozabite ‒ visoke temperature so idealne za “podivjane” droži, zato jih hranite na hladnem mestu ‒ lahko tudi v hladilniku. 
 
Danes vam pišem, ker ravno sedim na ležalniku in mi iz kuhinje še vedno diši po ravno pečenih drožtiljah, ki jih žal ni več nič ostalo : )
 
Napolnila sem jih pa kar z veliko zelenjave, ki mi ob teh temperaturah še posebej ustreza.
 
Ker si želim, da tudi vi poskusite te božansko dobre drožtilje, vam pošiljam kar recept …
 
DROŽNI NASTAVEK: 
• 10 g aktivnih puhastih in mehurčkastih matičnih droži 
• 40 g vode 
• 50 g bele pšenične moke T 500 
 
V posodi zmešamo vse sestavine, jo pokrijemo in pustimo pri sobni temperaturi, da se nastavek podvoji. 
 
GLAVNO TESTO: 
(za 14 srednje velikih tortilj po 50 g) 
• 400 g bele pšenične moke T 500 
• 220 g vode 
• 10 g oljčnega ali sončničnega olja 
• 8 g soli 
 
TESTO: Moko damo v posodo, drožni nastavek in sol raztopimo v vodi, postopoma prilivamo k moki in mešamo. Ugnetemo mehko testo brez grudic in vidnih ostankov moke. Pokrijemo in pustimo počivati vsaj 15 minut, nato prilijemo olje in še enkrat dobro pregnetemo. 
 
Testo pustimo pri sobni temperaturi tako dolgo, da naraste za približno polovico (od 4 do 6 ur). Nato ga lahko shranimo v hladilnik ali pa testo takoj razrežemo na 14 delov, vsak naj tehta približno 50 g. 
 
Oblikujemo hlebčke, ki jih nepredušno pokrite pustimo počivati še 30 do 40 minut. Nato jih na dobro pomokani delovni površini na tanko razvaljamo. Če se nam testo upira, ga pokrijemo in pustimo počivati. 
 
Sama jih najprej razvaljam do premera 12 cm, vsako tortiljo dobro pomokam, da se ne sprimejo, in zložim v 2 kupčka. Nato kupček obrnem in začnem valjati tortiljo, ki je bila na dnu, do premera 20 cm. 
 
PEKA: Vsako tortiljo pečemo na srednje vroči ponvi brez maščobe približno 1 minuto na eni strani, nato jo obrnemo in pečemo še 30 sekund na drugi. Po peki polagamo tortilje v posodo, obloženo s krpo, in jih na koncu zavijemo vanjo. 
 
Krpo lahko občasno malce popršimo z vodo. Posodo pokrijemo s pokrovom, da ostanejo tortilje mehke.

Tako …
 
Želim vam drožastično peko in dober tek! : )
 
Vaša Anita
 
P.S. Aja, še nekaj sem pozabila …
 
Že razmišljam o novem poletnem receptu, ki vam bo verjetno zelo všeč ne bo vam namreč treba prižgati pečice v teh vročih dneh.